Hoppa till innehållet

— Det här har jag för­berett mig för hela mitt yrkes­liv

I dag tillträder Ulrika Lindmark som vd för SMT Malmö Exploatering AB.
— Det här har jag för­berett mig för hela mitt yrkes­liv

I dag tillträder Ulrika Lindmark som vd för SMT Malmö Exploatering AB. Hennes huvuduppgift är att utveckla Projekt Jägersro i Malmö, den plats där Jägersro travbana finns i dag.

Närmast kommer Ulrika Lindmark från vd-posten på Science Village Scandinavia, som är området mellan Lunds nya forskningsanläggningar MAX IV och European Spallation Source (ESS). Där har hon under sex års tid arbetat med att utveckla ett stort och jungfruligt markområde till en forskarby som kan locka vetenskapsmän från hela världen.

Innan dess var hon med om att skapa ett omfattande kontors-, bostads- och parkeringsprojekt vid Triangeln i Malmö – och att utveckla tre stora bostadsprojekt: Annehem i Lund, Elinegård vid Kalkbrottet samt Limhamns sjöstad. Alla tre började med ett stycke mark och en idé.

Den som tycker att det här påminner om förutsättningarna på Jägersro har alldeles rätt.

En samhällsbyggare

– Att förverkliga stora och långsiktiga idéer passar mig fantastiskt bra, säger Ulrika Lindmark. Jag är en samhällsbyggare; jag är envis och tydlig och har svårt att låta bli att engagera mig. Samtidigt är jag lugn och omtänksam och hetsar sällan upp mig. Jag har varit chef och ledare i 20 år och lärt mig både av det som varit bra och av mina misstag längs vägen.

Och hon vet precis var och hur hon ska börja sitt nya jobb:

– Ja, det ena är att upprätta ett kontor ute på Jägersro. Jag vill ju sitta på den mark som jag ska utveckla. Först då kan jag gå en runda i min vardag på jobbet, uppleva området, se var solen stiger upp och hur den rör sig och känna vartåt vinden blåser. Höjdskillnader som man studerar på en karta brukar också bli nånting helt annat när man upplever dem i verkligheten.

En elefant tröttnar inte

Projekt Jägersro är ett stort och långsiktigt projekt och har en tidshorisont som omfattar 25 år. Samma sak gäller Science Village Scandinavia. Hur hanterar man så långa perspektiv som ledare?

– Många blir handlingsförlamade inför utsikten att ett projekt kanske inte ens hinner bli klart under ens levnad. Det problemet har inte jag. Tvärtom, jag är rätt mycket av en elefant. Jag rör mig stabilt framåt, och tålamod har jag gott om.

Det bästa tänkbara området för människor att bo i

Hur ser hon då på framtiden för det område där travet nu huserar? Vad är målet?

– Det är lika enkelt som det är svårt, svarar hon. Målet är att skapa ett område som är det bästa tänkbara för människor att bo i. Däremot vet jag ju inte i dag vad detta innebär. Och framför allt inte för vilka människor. Det ska vi jobba mycket med framöver.

– Den andra grundbulten är hållbarheten, och vad man menar med det. Här måste ambitionen vara att börja på den absoluta toppen, för att skapa utrymme för att sedan kunna göra det ännu bättre längs vägen. Och att göra det möjligt att höja nivån ytterligare även sedan området är färdigbyggt.

– Poängen i båda fallen är att vi ska bygga den stad som människorna vill bo i. Än så länge har jag inte svaren, bara frågorna. Men det är arbetet med dem som kommer att avgöra hur väl vi lyckas.

Ett extremt viktigt samarbete

Den andra saken som Ulrika Lindmark tänker göra direkt är att träffa stadsbyggnadsdirektören i Malmö. Det gör hon redan första dagen på jobbet.

– Samarbetet med kommunen kommer att vara extremt viktigt för att vi ska komma framåt. Därför är han en väldigt rimlig person att börja dialogen med!